Ο βουλευτής ΝΔ Ν. Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννα Λυτρίβη.

Σκοπός της εν λόγω συνάντησης, υπήρξε η βούληση του βουλευτή Καρδίτσας να προωθήσει στην Υφυπουργό μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της κατάρτισης του αγροτικού κόσμου, μέσω του Δημοσίου ΙΕΚ.

Ο κ. Κωτσός εστίασε στην ανάγκη της προώθησης νέων πρακτικών εξέλιξης του πρωτογενούς τομέα. Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στους νέους που επιλέγουν να ασχοληθούν με την γη, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομεία, καθώς καθημερινά αναζητούν νέους επιμορφωτικούς ορίζοντες.

Ο κ. Κωτσός, επισήμανε την αναγκαιότητα το Δημόσιο ΙΕΚ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Εστίασε κυρίως στην δημιουργία νέων ειδικοτήτων συνυφασμένων με την αγροτική παράδοση της περιοχής μας και της τοπικής οικονομίας.

Πρότεινε τη δημιουργία ειδικοτήτων με επίκεντρο την οινοποιία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Άλλωστε η περιοχή μας φημίζεται για τα ποιοτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα της οινοποιίας, αλλά και την παραγωγή άλλων προϊόντων που δεν έχουν τυγχάνουν της ανάλογης αναβάθμισης στις αγορές.

Για αυτό το λόγο ο κ. Κωτσός ζήτησε να παρέχεται η δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής μας να μπορούν να επιμορφώνονται, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και εξωστρέφεια στον τομέα της μεταποίησης και προώθησης των προϊόντων τους. Σημείωσε δε ότι οι άνθρωποί του πρωτογενούς τομέα κρατούν «Θερμοπύλες» και διατηρούν τη ζωντάνια στην ύπαιθρο χώρα. Οφείλει όμως και το κράτος να τους ενισχύσει ως προς την επαγγελματική τους εξέλιξη, μέσω της κατάρτισης και κυρίως να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η Υφυπουργός, από την πλευρά της επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Παιδείας προς αυτή τη κατεύθυνση και ευχαρίστησε τον κ. Κωτσό, αναφέροντας πως οι προτάσεις του βρίσκουν σύμμαχο και την ίδια.

Μετά την εκτενή συζήτηση και ανάλυση ο κ. Κωτσός και η κ. Λυτρίβη κατέληξαν στην πιλοτική δημιουργία ενός εκπαιδευτικού campus, με κατεύθυνση την οινοποιία, που συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του εν λόγω τομέα και τη δημιουργία νέων οικονομικών οριζόντων για την τοπική οικονομία.

Share.
Exit mobile version